Brusinky
- účinkují na ledviny a močové cesty u zdravých, kdežto u nemocných (ledviny, močové cesty) je nutno se vyvarovat požívání. Podporuje trávení, zvyšují chuť k jídlu.
Léčivé účinky
- Působí jako antioxidant.
- Posiluje imunitu.
- Potlačuje únavu.
- Pomáhá při zánětu střev a průjmech.
- Pomáhá jako prevence zubního kazu.
- Účinkuje při zánětů močových cest.
- Pomáhá jako prevence zánětu ledvin.
- Působí proti horečce.
Brusinka obsahuje množství antioxidantů, flavonoidů, tříslovin, kyselin, vitamínů A, B5, C, E a minerálů: hořčík, železo, vápník, draslík, fosfor, sodík, chrom, jód. Pro léčebné účely se využívá list, který je nejlepší sbírat na konci léta, kdy obsahuje nejvíce léčebných látek. Plody se sbírají v období srpna.