Bez černý
- utišuje neuralgické bolesti, napomáhá látkové výměně (mírně projímá a usnadňuje močení), povzbuzuje činnost žláz s vnitřní sekrecí, je dodavatelem vitamínu A,B,C,E a dalších látek.
Účinky bezu černého
Bez černý má několik využití a doporučení, používá se například:
- zácpa, průjem, nadýmání je častý problémem každého z nás, využijte tedy bez jako vhodný tišící prostředek proti křečím trávicího traktu nebo ostatním problémům.
- působí proti zánětům mandlí kloktáním a také proti bolestivým zánětům (ischias, bolest páteře apod) formou šťávy z plodu.
- proti horečkám z nachlazení ve formě horkého nálevu s květy bezu černého. Způsobuje zvýšené vyměšování potu a moče. Pro vyvolání pocení budete potřebovat 2 lžičky květu do jednoho šálku horké vody.
Bezinkový sirup je chutným a zdravým nápojem, jehož základní součástí jsou aromatické bílé květy bezu černého. Jak si ho ale vyrobit? čtěte v našem dalším článku.[/box]
Recepty z bezu černého
- Horký čaj z květu bezu černého: pro přípravu horkého čaje budete potřebovat 2 lžičky květu do jednoho šálku horké vody.
- Med z černého bezu: pro přípravu medu si nachystejte 30-40 velkých květů, 1l vody, 3 citrony, 1kg cukru krupice. Postup: květy zbavíme stonků, odstraníme nečistoty, květy dále roztrháme na malé kousky, zalijeme vodou a přidáme plátky citronu (citron důkladně omyjte). Poté vaříme přibližně 10-15 minut, ideálně 24 h nechám odstát na chladnějším místě. Po uplynutí 24 h přecedíme ideálně přes sítko, do výluhy přidáme cukr, a za častého míchání vaříme na mírném ohni přibližně 90 minut až med zhoustne - a máme hotovo, teď již jen med nalijeme do libovolných sklenic!