Trnky
- pomáhají při chorobách srdce a krevního oběhu, při onemocnění dolních cest močových, při průjmech a žaludeční slabosti, jsou zdrojem vitamínu C.
Trnky obsahují
třísloviny, cukry, pektiny, vitamin C, A, E, organické kyseliny, barviva
a kyanový glykosid amygdalin. Květy trnky silně medují a jsou tak
významným časně jarním zdrojem nektaru a pylu pro včely.plody trnky sbírané koncem srpna a v záží jsou vhodná na při poruchách trávení a průjmech.
sušené trnky v lihovém extraktu se též používá při průjmech
Plody trnky a její účinky:
stahující účinek
přírodní diuretikum
zlepšují chuť k jídlu
lečí žaludek, střeva, játra a ledviny
při metabolických poruchách
při zánětech močového měchýře
zlepšuje látkovou výměnu (metabolismus)
prospívá peristaltice střev
působí proti nadýmání
příznivý vliv na srdce, krevní oběh
posiluje žaludek a čistí krev (květy)
projímavý účinek (květy)