Jeřabiny
- podporují vyprazdňování, působí močopudně, proti revmatismu, jsou zdrojem vitamínu C.
U nás roste asi 10 druhů jeřábů, ale ke konzumaci jsou vhodné pouze jeřáb obecný, moravský sladkoplodý jeřáb, oskeruše a černoplodá jeřabina.
Použití
U všech druhů jedlých jeřábů se sbírají především plody. Sušené jeřabiny jsou léčivé, léčivý účinek ovšem mají i listy a květy jeřábu. Jsou zdrojem velkého množství vitamínu C, mají ho dvakrát více než citróny. Dále obsahují karoteny, třísloviny, pektin, kyselinu jablečnou a sorbinovou. V minulosti byly jeřabiny rozšířeným a účinným prostředkem proti kurdějím.
Z jeřabin se dají vyrábět kompoty, zavařeniny, suší se na čaj, nahradí rozinky, lze z nich připravit sirup.
Léčivé účinky
Jeřabiny jsou v léčitelství ceněny hlavně pro použití při léčbě revmatismu a ledvinových kamenů, používají se také při zánětech horních cest dýchacích a pro podporu tvorby a vylučování žluče.