Ostružiny

- šťáva je krvetvorným a posilujícím nápojem (zejména pro chudokrevné a rekonvalescenty po nakažlivých chorobách), užívá se též při kašli a chrapotu.

Plody ostružiníku jsou dnes považovány za velmi zdravé ovoce, léčivé účinky však mají rovněž listy. Nezpochybnitelné jsou např. výtečné antioxidační vlastnosti.

Plody tvoří souplodí peckoviček a jsou nazývány ostružiny. Z účinných látek můžeme jmenovat vitamíny (především C, ale také B), minerály (vápník, železo, draslík, hořčík) či flavonoidy.

Užitečné části: využívány jsou plody, často ale také listy.

Léčivé účinky ostružin a listů ostružiníků

Plody ostružiníku jsou dnes považovány za velmi zdravé ovoce, léčivé účinky však mají rovněž listy. Nezpochybnitelné jsou např. výtečné antioxidační vlastnosti. Náš organismus tedy dovedou chránit proti volným radikálům, které se mohou podílet na jeho rychlejším stárnutí. Především plody jej tedy pomáhají udržovat mladší a zdravější. Kromě toho působí pozitivně také na naši obranyschopnost, takže z dlouhodobého hlediska nám mohou opravdu velice pomoci.

Ostružiny dále podporují léčbu mnoha onemocnění jako nachlazení, chřipka anebo angína. Velmi dobře působí také na trávení, a to včetně potíží jako průjem apod. Podporují také cévy, umějí pomoci s křečovými žilami či hemoroidy. Údajně také zpomalují množení rakovinných buněk. Ženám navíc pomáhají s bolestivou menstruací, u mužů se zase hovoří o lepším prokrvení při poruchách erekce. Listy ostružiníku působí diureticky (močopudně )a zevně na ekzémy a hůře se hojící rány.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky