Jahody
- účinkují při jaterních, žlučníkových a krevních chorobách.
Jahody jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů
Jahody obsahují mnoho účinných látek. Jsou např. výtečným zdrojem vitamínu C, ale obsahují i další vitamíny, stejně jako řadu důležitých minerálů (vápník, draslík, zinek, hořčík, železo atd.). Navíc se v nich vyskytují i organické kyseliny, flavonoidy, vláknina a velké množství vody, takže jsou mj. vhodné pro hydrataci organismu. Naopak neobsahují příliš cukrů, a to i přes svou sladkou chuť.
Zaměříme-li se na pozitivní účinky jahod na lidské zdraví, začít musíme vynikajícími antioxidačními vlastnostmi. Ba co víc, podle vědců z Tuftsovy univerzity v Massachusetts se dokonce jedná o nejlepší zdroj antioxidantů mezi všemi druhy ovoce! Díky tomu dokážou účinně pomoci s ochranou buněk, které tak zůstávají zdravé a efektivněji regenerují. Neméně zajímavé jsou však i další vlastnosti.
Jahody mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, neboť posilují srdeční sval a pomáhají proti jeho chorobám. Navíc jsou účinným "bojovníkem" proti chudokrevnosti. Dále působí kladně na látkovou přeměnu, vylučování i na pohlavní orgány, protože pomáhají s jejich prokrvením i tvorbou testosteronu. Navíc se jedná o vhodnou prevenci proti tvorbě močových, žlučových a ledvinových kamenů a údajně i proti nádorovým onemocněním!