Borůvky
- snižují hladinu krevního cukru (působí podobně jako inzulín), užívají se při žaludečních a střevních poruchách, jsou zdrojem vitamínu a tříslovin.
Jaké látky jsou obsaženy v borůvčí a bobulích?
Borůvky obsahují antioxidanty jako je anthokyan či karoten, jež pomáhají tělu omezit aktivitu volných radikálů a snižují jejich vznik. Ve stejné gramáži ovoce jsou borůvky v porovnání s jahodami na tyto antioxidanty dvakrát účinnější a jsou dokonce třikrát silnější než švestky.
Jaký je zdravotní přínos plodů borůvek?
Bobule borůvek mají široké terapeutické využití. Obsahují vitamin C a velké množství karotenu, což zvyšují obranyschopnost organismu a pomáhá ochraňovat buňky před volnými radikály. U dětí borůvky podporují dokonce i růst. Plody borůvek výborně působí proti průjmu a zvracení, pomáhají jako antipyretikum a snižují tak přirozeně horečku.
Jejich močopudné a antiseptické účinky lze navíc využít při začínajícím zánětu močových cest. Dlouhodobé a pravidelné užívání borůvek zlepšuje zrak, pro jedince pracující dlouhé hodiny na počítači jsou vhodnou potravinou - oči se totiž díky borůvkám unaví později a vy tak budete více, a hlavně déle soustředěny na ta malá písmenka, která nám poskakují po obrazovce.
Plod borůvky má mimo jiné i protirakovinné účinky. Uvádí se také, že plody i listí borůvek pomáhají zvyšovat odolnost organismu vůči radiaci. Další přínos borůvek je, že podporují tvorbu dopaminu v těle. Ten je účinným doplňkem při tlumení nikotinové abstinence - takže, pokud chcete přestat kouřit, zapomeňte na drahé náplasti či lízátka, prostě vsaďte na borůvky! Studie prokázaly, že zralé plody jsou vhodným podpůrným prostředkem dokonce i při léčení neplodnosti.