Černý rybíz
- užívá se proti revmatismu, má antibakteriální účinek a chrání organismus před původci zánětu plic; je zdrojem vitamínu C.
Černý
rybíz
má
vysoký
obsah
vitaminu
C,
který
je
vzhledem
ke
své
schopnosti
zlepšovat
vstřebávání
železa
životně
důležitý
pro
vegetariány.
Při
stejném
váhovém
množství
obsahuje
černý
rybíz
čtyřikrát
víc
vitaminu
C
než
pomeranč.
Z
jedné
polévkové
lžíce
o
obsahu
15
g
získá
organismus
30
mg
vitaminu
C,
což
jsou
tři
čtvrtiny
doporučené
denní
dávky.
Výzkumy
bylo
prokázáno,
že
vitamin
C
obsažený
v
černém
rybízu
je
mimořádně
stabilní;
rybízový
sirup
ztratí
za
rok
pouze
15
procent
tohoto
vitaminu.
Slupky
z
černého
rybízu
obsahují
pigment
zvaný
antokyan,
který
zabraňuje
šíření
bakterií
typu
E
-
časté
příčiny
žaludečních
potíží.
Ve
Skandinávii
se
sušené
rozemleté
slupky
používají
jako
prostředek
proti
průjmu.
Antokyan má navíc protizánětlivé účinky, proto nápoje z černého rybízu tiší bolesti v krku.