Černý rybíz

- užívá se proti revmatismu, má antibakteriální účinek a chrání organismus před původci zánětu plic; je zdrojem vitamínu C.

Černý rybíz má vysoký obsah vitaminu C, který je vzhledem ke své schopnosti zlepšovat vstřebávání železa životně důležitý pro vegetariány. Při stejném váhovém množství obsahuje černý rybíz čtyřikrát víc vitaminu C než pomeranč. Z jedné polévkové lžíce o obsahu 15 g získá organismus 30 mg vitaminu C, což jsou tři čtvrtiny doporučené denní dávky. Výzkumy bylo prokázáno, že vitamin C obsažený v černém rybízu je mimořádně stabilní; rybízový sirup ztratí za rok pouze 15 procent tohoto vitaminu.
Slupky z černého rybízu obsahují pigment zvaný antokyan, který zabraňuje šíření bakterií typu E - časté příčiny žaludečních potíží. Ve Skandinávii se sušené rozemleté slupky používají jako prostředek proti průjmu.

Antokyan má navíc protizánětlivé účinky, proto nápoje z černého rybízu tiší bolesti v krku.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky